
מדי שנה, אלפי אנשים חוטפים דום לב פתאומי ומוצאים את מותם מכיוון שלא היו מכשירי החייאה נגישים לסייע לליבם לשוב לפעום.

דפיברילטור הוא מכשיר החייאה המציל חיים במקרים של הפרעות בקצב הלב. איך הוא עושה את זה? על ידי שליחת זרמים חשמליים דרך אלקטרודות המסדירים את קצב פעימות הלב, שיצאו מסדרן הבריא, עד להגעת צוות רפואי.
מה זה דפיברילטור ומדוע כדאי להנגיש את המכשיר הזה בכל מרחב ציבורי? ריכזנו עבורכם את כל הפרטים.

מה זה דפיברילטור?
דפיברילטור הוא מכשיר חשמלי שמטרתו לשלוח זרמים חשמליים במצבים של דום לב, כדי להחזיר את הדופק למצבו התקין, במצבי חירום רפואיים כמו דום לב. כל בתי החולים והמרפאות הרפואיות משתמשים בדפיברילטורים על בסיס שגרתי, הם מחזקים את סיכויי ההישרדות של אנשים הסובלים מהפרעות בקצב הלב. כיום ניתן לרכוש דפיברילטורים אוטומטיים וקומפקטיים, לשימוש במרחבים ציבוריים.
מחקרים מראים שכאשר אדם סובל מדום לב פתאומי, סיכויי ההישרדות שלו יורדים ב-10% עם כל דקה שחולפת מבלי שהפעימו את ליבו באמצעות דפיברילטור.
מהי מטרת הדפיברילציה?
דפיברילציה מתבצעת כדי לתקן הפרעות חמורות בקצב הלב, כולל פרפור חדרים או טכיקרדיה ללא דופק. בזמן חירום יש להשתמש במכשיר ההחייאה מייד עם קריסתו של האדם והוא מאבד את הכרתו ומפסיק לנשום.
נעים להכיר, דפיברילטור חיצוני אוטומטי
הוא הומצא בשנת 1965 על ידי הקרדיולוג הנודע פרנק פנטרידג', AED הם מכשירים ניידים שנועדו לשמש עוברי אורח, כאלה שעברו הכשרה וגם כאלה שזאת הפעם הראשונה שהם משתמשים במכשיר הזה.
דפיברילטורים מתוכננים כדי לאבחן ולטפל בהפרעות חמורות בקצב הלב, עד להגעת צוות רפואי. לצד התחכום הטכנולוגי שלהם, מכשירי AED מתוכננים להיות קלים לנשיאה ולשימוש.
הדפיברילטורים המוקדמים היו גדולים ומסורבלים ושימשו כמעט אך ורק באמבולנסים ובחדרי מיון. עם זאת, המצאת הדפיברילטור החיצוני האוטומטי (AED) אפשרה לציבור להשתמש במכשיר הזה להצלת חיים במרחבים ציבוריים.
במדינת ישראל החוקים המחייבים הצבת דפיברילטור במרחבים ציבוריים משתנים עם השנים, יחד עם זאת עדיים ישנה דרישה על פי חוק להציב מכשירי AED בזמינות ונגישות במטוסים, ניידות משטרה ובמקומות ציבוריים המאפשרות התקהלויות של אנשים רבים. בעוד דפיברילטורים ניידים זמינים במקומות ציבוריים רבים, עדיין המודעות למכשיר יקר הערך הזה לא רבה, ונדרש להמשיך לפעול על מנת להפיץ אותה בכל החברות והמגזרים.
נכון להיום קיימים חמישה סוגים עיקריים של דפיברילטורים. בעוד שלכל היחידות יש אותה מטרה בסיסית, כל אחד מתפקד קצת אחרת.
כיצד מכינים אדם לקראת דפיברילציה?
אם ראיתם אדם מתמוטט בפתאומיות, בדקו האם יש לו דופק. במידה והאדם לא מגיב ואתם לא מרגישים סימנים לדופק, התקשרו לאמבולנס והתחילו מייד בהחייאה באמצעות הדפיברילטור עד להגעת הצוות הרפואי.
ראשית מפעילים את המכשיר, רוב המכשירים יורו לכם כיצד לפעול באמצעות הוראות קוליות. מצמידים את רפידות המכשיר לחזה החשוף של האדם הסובל מדום לב. בשלב הזה המכשיר יפסוק האם יש צורך במתן הלם חשמלי וישלח אותו בצורה אוטונומית עד להגעת הצוות הרפואי.
במצב האידיאלי, יש לבצע דפיברילציה תוך חמש דקות לכל היותר מרגע ההתמוטטות. מתן הלם מהיר יעיל במניעת פציעות נוספות, או מוות מכיוון שהוא מאפשר ללב לייצר קצב חזק מספיק כדי ליצור דופק ולהזרים דם לכל הגוף.
אילו אמצעי זהירות צריך לנקוט בזמן השימוש בדפיברילטור?
יש להקפיד על מספר כללי זהירות בזמן הדפיברילציה. אי הקפדה על הכללים עלולה לזעזע את האדם המעניק את הטיפול הרפואי, את המטופל או את הסביבה שלו:
- מכיוון שאלכוהול דליק, לא משתמשים במגבוני אלכוהול, בתמיסה, או בכל חומר דליק בזמן הדפיברילציה.
- בצעו את פעולות ההחייאה כאשר אתם במצב סטטי ללא תנועה, תנועה עלולה להשפיע על יעילות הדפיברילטור.
- לעולם אל תבצעו את ההחייאה במידה והאדם רטוב, או בא במגע עם מים, הדפיברילציה כולל מתן זרמים חשמליים ורטיבות עלולה לגרום לנזקים בנפש.
- אין להניח את ההנעות של המכשיר ישירות מעל קוצב לב פנימי.
- לא להשתמש במכשיר אם המטופל שוכב על חומר מוליך חשמל, כמו משטח מתכת. משטחים אלה עשויים להעביר הלם מהמטופל לאנשים אחרים.
- לפני שאתם מתחילים את פעולות ההחייאה וודאו כי האדם מחוסר הכרה ולא מציג סימני ערנות.
כמה מילים לסיכום
הפרעות בקצב הלב יכולות להתרחש ללא התראה מוקדמת, בקרב צעירים ומבוגרים גם יחד. כדי לעזור למי שנמצא בדום לב לשרוד, צריך למצוא דפיברילטור מהר ככל האפשר. על כל דקה שלוקח לדפיברילטור להגיע ולהפעים את ליבו של האדם, סיכויי ההישרדות יורדים בצורה משמעותית.
הגיע הזמן לצייד את המרחב הציבורי שלכם בדפיברילטור מציל חיים!
חברת אריאל מדיק מספקת ציוד רפואי מציל חיים, אנחנו רואים את העלאת המודעות למכשירי החייאה במרחבים ציבוריים כשליחות למען הציבור.
אנחנו מזמינים אתכם ליצור איתנו קשר ולקבל ייעוץ והכוונה מקצועיים.
תגובה אחת