סביר להניח שכל מי שקורא את השורות האלה אכל פיצה לפחות פעם אחת בשבוע-שבועיים האחרונים. הסיבה לכך היא ברורה – זה לא מעט שנים, הפיצה מהווה את המאכל הפופולרי ביותר בעולם. אנשים אוכלים פיצה בכל פינה בעולם, מניו יורק ועד בנגקוק, וסוגי הפיצות המקומיים הופכים במהרה למאכלים הפופולריים ביותר בכל מדינה בנפרד. רוצים לדעת עוד על פיצה? הגעתם למקום הנכון, כי יש לנו בשבילכם 10 עובדות מעניינות שאולי לא ידעתם על הפיצה שלכם.

עובדה ראשונה: פיצה היא בעצם פשטידה
המילה האיטלקית "פיצה" (Pizza) פירושה בתרגום חופשי פשטידה או אפילו עוגה. הפיצה שאנחנו מכירים היום היא למעשה הפשטידה המקומית שנהגו להכין באזור נפולי. עם התרחבות המאכל באיטליה ובעולם, פיצה הפך לשם שמסמל באופן ספציפי את המאפה האהוב על כולנו.

עובדה שנייה: הפיצה שכולנו מכירים קרויה על שם מלכה
אנחנו רגילים לפיצות שקרויות על שם מקומות, למיתוג או אפילו לסגנון פיצה. את הכותרת "פיצה אשדוד" נצפה למצוא על פיצריה מקומית באשדוד, ואילו את הפיצה של נפולי, ניו יורק או שיקגו רובנו מכירים בתור סגנונות פיצה ייחודיים וספציפיים בפני עצמם. עם זאת, הפיצה הפופולרית ביותר בעולם, הלא היא פיצה מרגריטה המבוססת על רוטב עגבניות, גבינת מוצרלה ובזיליקום – קרויה על שם אישה.
ולא סתם אישה, מלכת איטליה מרגריטה, שהגיעה לבקר בעיר נפולי בסוף המאה ה-19 והפיצה המוכרת לנו הוכנה עבורה. היא כל כך אהבה אותה, כך שלקחה אותה איתה לארמון, ומשם היא הגיעה לעולם כולו.
עובדה שלישית: פיצה היא ירק?
כן, כן, חלקכם ודאי יודעים, אבל כחלק מריב מתמשך בקונגרס האמריקאי סביב רגולציה על מוצרי מזון, בשנת 2011 הוכרזה הפיצה רשמית כירק בארה"ב. תודו שאתם מרגישים פחות אשמים עכשיו.
עובדה רביעית: משלוחי פיצה קורים ביבשה, בים ובאוויר
משלוחי הפיצה המוכרים לכולנו מתבצעים על היבשה, בנסיעה על אופנוע או במקרים מסוימים מכונית. עם זאת, משלוחי פיצה עוברים היום גם בים ובאוויר. ספציפית, באזור איי הבתולה האמריקאיים ישנו שירות של משלוחי פיצה בים, ובאזורים מסוימים בארה"ב החלו כבר משלוחי פיצה באמצעות מזל"טים. הקרטון המרובע והחם מעולם לא היה מגניב יותר.

עובדה חמישית: פיצה היא נושא של מחקרים מדעיים
יש לא מעט מחקרים על פיצה בעולם התזונה והביוכימיה, והאקדמיה כבר מזמן למדה לתת לפיצה את מקום הכבוד הראוי לה. מחקר ידוע בתחום קבע מדעית, שהגבינה הטובה ביותר לפיצה היא גבינת מוצרלה. דומה הדבר למחקר מדעי שקבע שהשמיים הם כחולים.
עובדה שישית: פיצה נמצאת במרכז של איגודים וגילדות
"איגוד הפיצה הנפוליטנית" שפועל, כפי שניחשתם, בנפולי שבאיטליה, הוא איגוד מקצועי שנותן חותמת איכות לפיצות נפוליטניות שמוכנות אך ורק בדרך הקלאסית. לא קל לקבל את החותמת של האיגוד – ורק כמה עשרות פיצריות בעולם חברות בו.
עובדה שביעית: פיצה בחלל
תוכנית החלל האמריקאית כוללת גם מדפסת תלת ממד שמדפיסה פיצות… בחלל. כן, בזכות הפופולריות הגדולה של המאכל והיותו אופציה מזינה ומהירה שניתן להכין בקלות יחסית, פיצה הפכה למאכל רשמי של נאס"א.
עובדה שמינית: בירת הפיצה העולמית היא… טוקיו?
כבר יותר מעשור שכמה מהפיצריות המצליחות והמוערכות ביותר בעולם ממוקמות בטוקיו שביפן. לא בדיוק היעד שחשבתם עליו כשחשבתם על חופשת פיצה, אבל אולי כדאי שתחשבו שוב.
עובדה תשיעית: פיצה מופיעה בספר השיאים של גינס
ספציפית, שיא של הפיצה הכבדה ביותר בעולם, במשקל של לא פחות מ-25 טון. כמו שהבדיחה הידועה אומרת – נחמד, אבל מה עם אוכל לכל השאר?
עובדה עשירית: ממש, אבל ממש מתחשקת לכם פיצה עכשיו
טוב, אולי זו לא "עובדה", אבל אין לנו ספק שזה מה שקורה לכם בראש ובבטן אחרי שקראתם את כל זה.
תגובה אחת