האם אפשר להפוך כל בית לנגיש?

קשישים ונכים רבים סובלים מחוסר נגישות במקומות ציבוריים רבים במדינת ישראל, והדרך להנגשת רוב המקומות והעסקים עוד ארוכה. אך עוד לפני השטחים הציבוריים, ישנה חשיבות אפילו גדולה יותר שהבתים הפרטיים בהם מתגוררים אותם מוגבלי תנועה, יהיו נגישים בצורה מקצועית, נוחה, יעילה ואסתטית ככל הניתן. אם כך, אילו מקומות בבית חשוב במיוחד להנגיש? מהן הדרכים השונות והפתרונות להנגשה בחלקי הבית השונים? והאם אפשר להפוך כל בית לנגיש? על כל אלו ועוד במאמר הבא.

אסותא קמפיין קל יותר

מהי נגישות ולמה היא כל כך חשובה?

נגישות היא הדרך להתאים מערכות, מקומות וחפצים שונים לשימושם של אנשים בעלי יכולות גופניות מוגבלות, הן מבחינה פיזית והן מבחינה מנטלית, כמו גם קשישים ואנשים נכים מסיבות כאלו ואחרות.

נגישות איכותית ויעילה תהיה כזו שתאפשר למוגבל התנועה להתקיים ולנוע בכוחות עצמו, באופן מלא ועצמאי ככל הניתן ובהתאם למוגבלות האישית של כל אחד ואחת.

החשיבות של הנגשה בכל מקום היא חשובה, שכן היא מאפשרת לנכים וקשישים להשתלב בחברה בלי רגשות נחיתות, להיכנס לבתי קפה, מסעדות ובתי עסק אחרים בצורה נוחה וכן להתנהל בצורה רגילה ובטוחה בלי שהנכות שלהם תגביל אותם או תמנע מהם לבצע פעולה כלשהי.

הנגשת בתים פרטיים לנכים וקשישים

כאשר נרצה לתכנן בית נגיש, נעדיף לחלק את הבית לאזורים שונים, שכן כל אזור מצריך את פתרונות ההנגשה המתאימים והייעודיים בשבילו.

אלו המקומות המרכזיים בהם נתרכז בהפיכת בית פרטי לנגיש:

  • שביל הגישה והכניסה לבית – חשוב לשים לב באזור הכניסה לבית להפרשי גובה במדרכה ובשביל הכניסה, וכן לרוחב השביל בכדי לאפשר מעבר בטוח ועצמאי. בנוסף, במידה ויש מדרגות בכניסה יש להפוך אותן לרמפה ולהוסיף מעקה בטיחות במקרה הצורך. על דלת הכניסה לבית להיפתח החוצה לבטיחות בכניסה וכן למקם את ידית הדלת ואת העינית בגובה מתאים.
  • מעברים בבית – מעברי הבית או המסדרונות, צריכים להיות ברוחב של לפחות 130 ס"מ. בנוסף מומלץ לדאוג לפינות מעוגלות במעברים ולמפסקי חשמל בגובה נגיש.
  • המטבח – באזור המטבח נרצה להתאים את גובה הארונות, הכיור, משטח העבודה ושולחן האוכל לגובה המתאים לכל אחד ואחת באופן אישי. בנוסף, חשוב להתחשב בשטח ריק מתחת לכיור על מנת שכיסא הגלגלים יוכל להיכנס בו וכן על מקרר 2 דלתות נמוך ולא מקרר 4 דלתות שמקשה יותר.
  • חדר הרחצה – חדר הרחצה ידרוש התאמות שונות כגון כיור מרחף עם שטח ריק מתחתיו, מעברים רחבים, על דלת הכניסה לחדר הרחצה וכן למקלחון להיות גם כן רחבה מספיק. בנוסף, חשוב להתקין ידיות אחיזה למושב האסלה ולהתאים את גובה המפסקים השונים.
  • חדר השינה – חדר שינה נגיש יכלול בין היתר מיטה אשר גובהה מתאים, מדפים וארונות עם שטח אחסון עמוק ונמוך ומעבר רחב מספיק לגישה למיטה.

האם ניתן להפוך דירה בבניין לנגישה?

הפיכתה של דירה בבניין מגורים לנגישה תהיה מעט מורכבת יותר, שכן מדובר לא רק בשטח הדירה עצמה אלא גם בהנגשה של קומת הכניסה ודלת הכניסה לבניין. הבעיות מתרכזות בבניינים ישנים יותר, כאלו שלא נבנו בשנים האחרונות ולכן לא כוללות פתרונות נגישות.

לאחר השגת הסכמת כל הדיירים, הנה כמה מהשינויים שניתן לעשות על מנת להנגיש את הכניסה בבניין מגורים:

  • התקנה של קודן כניסה בחלק החיצוני של הדלת, המאפשר מעבר באמצעות פתיחה מכנית ואוטומטית.
  • התקנת חיישן האחראי על פתיחת הדלת באופן אוטומטי, או החלפתו בלחצן קפיצי בבניינים בהם מתגוררים שומרי שבת.
  • התקנה של משאבה חשמלית המאפשרת פתיחה אוטומטית.

ניתן להפוך גם בתים ישנים לנגישים, באמצעות אנשי מקצוע שיוכלו לעשות את ההתאמות ולמצוא את הפתרונות הבטיחותיים והיעילים לכל בית.

בית נגיש שנראה מדהים

למרות שהנגישות בבית חשובה יותר להתנהלות הנכה או הקשיש המתגורר בו יותר מכל דבר אחר, חשוב לזכור שכולנו רוצים לגור בבית אסתטי ויפה. גם במידה והוא נגיש. בנוסף, חשוב להבין שההנגשה יכולה להשתנות בין סוגי הבתים השונים וכל בית פרטי, הוא אתגר הנגשה בפני עצמו על פי מידת המורכבות.

לכן, חשוב לזכור שאם גם אתם מעוניינים בהנגשת הבית – פנו לאנשי מקצוע שמתמחים בתחום, על מנת שגם הבית שלכם יהיה בית נגיש, בעל נוחות מרבית וללא פגיעה בעיצוב ובנראות הבית.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

אהבתם את הכתבה? שתפו...

מה חדש?

דילוג לתוכן