בין אם אתם עובדים בתור שכירים ובין אם אתם עצמאיים, כל אחד מאיתנו חייב בתשלום מס בהתאם להכנסה אותה השיג מיגיעה אישית. כמעט בכל מדינה מתקדמת בעולם נהוג לשלם מס הכנסה שמיועד להעשיר את קופת המדינה, כאשר בכל מדינה קיימת שיטת מיסוי שונה. במדינת ישראל, שיטת המיסוי הנהוגה נקראת שיטה פרוגרסיבית. הפועל היוצא משיטה זו, הוא חלוקה למדרגות מס – צמד המילים שאף ישראלי לא אוהב לשמוע אבל חייב להכיר. אז מה הן אותן מדרגות ואיך הן משפיעות על כל אחת ואחד מאיתנו? הכל במאמר הבא.
מהן מדרגות מס?
מס הוא כאמור תשלום בו חייב כל אזרח במדינת ישראל. אדם שעובד ומקבל על כך שכר, בין אם הוא עצמאי ובין אם הוא שכיר בחברה, מחויב בתשלום מס הכנסה בהתאם לגובה ההכנסה שלו.
גובה המס שנגבה בכל מדינה, מחושב בדרכים שונות בהתאם לשיטה הנהוגה במדינה ובהתאם לצרכי המדינה ולמצבה הכלכלי. מה שאומר שסכום המס שיגבה יכול ועלול להשתנות מעת לעת, בעיקר בהתאם למצב באותה המדינה.
השיטה הנהוגה בישראל היא שיטת מיסוי פרוגרסיבית. המשמעות שלה היא פשוטה – ככל שאדם מכניס או מרוויח יותר כסף מעבודתו, כך יהיה עליו לשלם יותר מס. אלו הן למעשה מדרגות המס, ככל שההכנסה גדלה ככה 'עולים' במדרגת המס או במילים אחרות, משלמים יותר.
איך משפיעה העלייה בהכנסה על מדרגת המס שלכם?
אחת המטרות המרכזיות של השיטה הזו ושל המדרגות, היא צמצום הפערים בין האוכלוסיות השונות במדינה והקלה על השכבות המוחלשות בצורת מס מופחת שמתאים ליכולת ההשתכרות שלהם. באופן טבעי ומובן, כל אחד מאיתנו רוצה להרוויח יותר כסף. אך יש לקחת בחשבון שעם העלייה בשכר תגיע פעמים רבות גם עלייה במדרגה נוספת – מדרגת מס.
נכון ל-2024, קיימות בישראל 7 מדרגות מס, כאשר המדרגה הנמוכה ביותר עומדת על 10% ומטפסת משם בהתאם לשכר. שיעור המס שכל אדם חייב לשלם מחושב אמנם בצורה שנתית, אך נגבה בצורה חודשית.
הנה למשל כמה מדרגות מס מתוך ה-7 הקבועות בחוק (נכון ל-2024):
- מדרגה ראשונה 10% – שכר חודשי של עד 6,790 או שנתי עד 81,480.
- מדרגה שלישית 20% – שכר חודשי של עד 15,620 או שנתי עד 187,440.
- מדרגה חמישית 35% – שכר חודשי של עד 45,180 או שנתי עד 542,160.
- מדרגה שביעית 50% – שכר חודשי של עד 58,191 או שנתי עד 698,281.
האם יש דרכים לייעל את חבות המס שלכם בהתאם למדרגות?
קיימות מספר דרכים על מנת להפחית את גובה המס אותו תצטרכו לשלם, כמובן שבאופן חוקי לחלוטין. למעשה, פעמים רבות אנשים משלמים מס גבוה יותר ממה שהם צריכים לשלם בפועל וזה עלול לקרות לכל אחת ואחד מאיתנו.
אז מה עושים? הנה כמה טיפים שיעזרו לכם לייעל ולהפחית את חבות המס שלכם:
- מבנה עסקי מתאים – התאימו בין המבנה העסקי שלכם לבין העסק שלכם בפועל. בחירה בין עוסק פטור, חברה או עוסק מורשה למשל, יכולה להשפיע על מדרגת המס שלכם בצורה משמעותית.
- זיכויים וניכויים – אל תשכחו לעשות שימוש נכון בהוצאות העסקיות שלכם, לשמור קבלות ולנצל את ההטבות שעומדות לרשותכם בכדי לקבל החזרים.
- הטבות מס – בדקו האם קיימות הטבות מס בהתאם למאפיינים שונים כמו מקום מגורים, משפחה מרובת ילדים, גיל, הטבות בגין הפקדות עצמאיות לביטוח פנסיוני וכדומה.
- היעזרו באיש מקצוע – עורך דין מקצועי ומנוסה יוכל לעזור לכם בתכנון מס שנתי, ייעוץ מדרגות מס הכנסה ובהכוונה לניצול כל ההטבות והזיכויים שמגיעים לכם.
מהי הדרך שיכולה להקל עליכם בשמירה על הכנסותיכם?
מדרגות מס הכנסה יכולות לשחק תפקיד משמעותי ומרכזי בשמירה על ההכנסות שלכם. הדרך הנכונה והיעילה ביותר לשמירה על המשכורת שלכם ולתשלום המס בו אתם חייבים ולא מעבר, היא הבנה מעמיקה של החוקים וההגדרות בנושא.
כידוע, לא לכולנו יש זמן או רצון להתעמק במנגנון המיסוי הקיים במדינה ובחוקיו השונים. לכן, ייצוג משפטי ומקצועי של עורכת דין מיסים מומחית ומנוסה יכול לייעל עבורכם את התהליך כולו, לשמור על הכסף אותו הרווחתם ביושר ולחסוך לכם לא מעט תשלומים מיותרים.