הסילר הוא חומר איטום להגנה על משטחים שונים בו עושים שימוש נרחב בענף הבנייה. שמו של החומר נגזר למעשה מהשפה האנגלית, בה המשמעות של הפועל – 'To Seal' הוא לאטום.
מדובר בחומר שלאחר יישום שלו בצורה נכונה ומתאימה, מחלחל ועושה את דרכו עד לעומק המשטח או התשתית ובכך מונע שחיקה, חדירה וספיגה של נוזלים שונים, התפוררות של החומר ועוד. אך עוד לפני מריחת הסילר, ההבחנה בין אלה המבוססים על מים לבין אלו המבוססים על סולבנט היא משמעותית וקריטית להצלחת התהליך. הנה מה שתצטרכו לדעת בשביל לבחור בין סוגי הסילרים השונים.
מה ההבדל בין חומרי איטום על בסיס מים לאלו על בסיס סולבנט?
ישנם סוגים רבים של סילרים שיכולים להעניק למשל מראה מט, מבריק או מראה חצי רטוב. ישנם גם סוגים שונים של חומר האיטום שיתאימו ספציפית לחומר המשטח אותו נרצה לצפות, כמו בטון, שיש או אבן טבעית. אך עוד לפני על ההתאמות המדויקות יותר, נצטרך לבחור בין הסוגים העיקריים שמחלקים את משפחת הסילרים המורחבת ל-2 – סילרים מבוססי מים וסילרים מבוססי סולבנט.
ההבדלים המשמעותיים בין 2 סוגי החומרים, באים לידי ביטוי בדרכים שונות כמו במחיר, בהתאמה לסוג המשטח, בעמידות של חומר האיטום, בכמות התחזוקה הנדרשת, באיכות האיטום, ביכולת ההגנה מפני כתמים ואף בריח ובצורת היישום שלהם.
אילו יתרונות וחסרונות יש לכל אחד מהם?
בכל אחד מסוגי חומרי האיטום, קיימים יתרונות וחסרונות. הנה הבולטים שבהם:
- סילר על בסיס מים – סילרים אקריליים המדוללים במים נחשבים לאפקטיביים יותר בשמירה והגנה מפני כתמים הנובעים משומנים ומחומצות אך רגישים יותר לחומרי ניקוי חזקים כמו אקונומיקה. בנוסף, הם נחשבים ליעילים מעט פחות באיטום המשטחים מחדירת נוזלים ועל מנת למצות את האפקטיביות שלהם, מומלץ לחדש את היישום שלהם לעיתים תכופות יותר. סילרים אלו יתאימו יותר לבנייני מגורים ואזורים מאוכלסים, מפני שהם מעט יותר ידידותיים לסביבה ויכולים להזיק פחות מאלו המכילים סולבנטים.
- סילר על בסיס סולבנטים – סילרים על בסיס סולבנט מדוללים בממיסים שונים הנכללים תחת ההגדרה סולבנטים. הם מאופיינים בכך שהם יהיו לרוב אפקטיביים יותר בשמירה והגנה על משטחי מחומרים שונים, מחדירה וספיגה של נוזלים וכן יהיו עמידים יותר לאורך זמן וידרשו פחות תחזוקה וחידוש. בעבודה איתם, מומלץ לעשות שימוש באמצעי מגן כמו מסכה וכפפות שכן הם מכילים כימיקלים אורגניים שונים.
כיצד משפיעים סוגי החומרים על איכות האיטום ועמידות לאורך זמן?
לאחר שהבנו את המשמעות ואת החשיבות הגדולה שבמריחה ויישום של חומרי איטום, כדאי שנבין כיצד תשפיע הבחירה בסוג הסילר על איכות האיטום ועל העמידות שלו. בנושא זה, קיים יתרון לסילרים המבוססים על סולבנטים מכיוון שהתרכובת שלהם עמידה הרבה יותר לאורך זמן מזו של החומרים המבוססים על מים. גם איכות האיטום של מבוססי סולבנט תהיה גבוהה יותר, בשל הצפיפות הרבה יותר שחומר זה יוכל ליצור בתוך שכבות התשתית.
על בסיס מים או על בסיס סולבנט – במה לבחור ומתי?
ההבדלים בין החומרים השונים קיימים כאמור בהיבטים שונים אותם הזכרנו כמו עמידות, איכות האיטום, הריח, צורת העבודה ועוד. אך חשוב לדעת שיש סיווגים והבדלים נוספים הקיימים בין חומרי האיטום, שיכולים אף הם לעזור לכם בבחירה הנכונה.
הנה כמה מהם:
- סילרים ייעודיים – חומרי איטום המשמים למטרות יותר ספציפיות כמו למשל סילר אבן לשיקום התפוררות וחיזוק המשטח, סילרים למניעת החלקה, כהגנה מפני ריסוס כתובות גרפיטי ועוד.
- סילרים שקופים – חומרי איטום שלא ישנו את הגימור של המשטח, אלא שקופים לחלוטין בכדי לשמור על נראות הטבעית.
- סילרים בגוונים שונים – בגימור מט, מבריק, רטוב, חצי רטוב, משי, לכה וגוונים נוספים לפי בחירה וטעם אישי.
השיקולים השונים שיש לקחת בחשבון בעת בחירת חומר האיטום
בזמן שאנו בוחרים חומר איטום, עלינו לשקול היבטים שונים על מנת לעשות את הבחירה הנכונה עבור הפרויקט שלנו. עלינו לקחת בחשבון שיקולים כמו פגיעה באיכות הסביבה, שיקולים בריאותיים ואף שיקולים מקצועיים נוספים כגון:
- סוג ואופי המשטח
- הנראות הסופית והאסתטיקה
- מטרת השימוש המרכזית
- גורמי הסיכון
- התחזוקה הנדרשת
ועוד.