בעוד באירופה צורכים עד פי שלושה יותר תפוחי אדמה לנפש, בישראל הצריכה דווקא נמוכה. משרד החקלאות מפרסם את הנתונים לקראת ל"ג בעומר – ועם מעל 60 זנים מקומיים, אולי הגיע הזמן לבדוק שוב מה אתם קונים בסופר
לקראת ל"ג בעומר, משרד החקלאות וביטחון המזון מפרסם את הנתונים הטריים על אחד הגידולים הכי מזוהים עם החג – תפוח האדמה. מסתבר שהישראלים צורכים בממוצע רק כ־32 ק"ג תפוחי אדמה לנפש בשנה – נתון נמוך משמעותית מהצריכה בארצות הברית (50 ק"ג) או באירופה (61 ק"ג), ובמדינות כמו בלגיה ופולין אף מגיעה הצריכה ל־95 ק"ג לשנה.

למרות שמדורות ל"ג בעומר הולכות ומתמעטות בשנים האחרונות, הביקוש לתפוחי האדמה דווקא נותר יציב. בחג הזה, כמו בכל שנה, רבים מניחים תפו"א עטופים בנייר כסף על גחלים לוחשות – מנהג שקשה לוותר עליו.
לא רק ל"ג בעומר: הנתונים שמאחורי הפחמימה הכי חמה
על פי משרד החקלאות, תפוח האדמה הוא הגידול הרביעי בעולם מבחינת נפח הייצור והצריכה – אחרי תירס, חיטה ואורז. בשנת 2023 עמד הייצור העולמי על כ־383 מיליון טון, כאשר סין לבדה אחראית על כרבע מהכמות – עם 94 מיליון טון.

ובישראל? בשנת 2024 יוצרו כ־480 אלף טון תפו"א, שמתוכם:
- 217 אלף טון – לצריכה מקומית
- 70 אלף טון – כחומר גלם לתעשייה
- 36 אלף טון – לשימוש כזרעים
- 157 אלף טון – לייצוא, מהווים כ־65% מכלל יצוא הירקות מהארץ
זן אדום או לבן? כך תבחרו נכון
לפי המומחים, בישראל מגדלים מעל 60 זני תפוחי אדמה – כאשר בכל שנה מתווספים זנים חדשים. ברשתות השיווק נפוצים במיוחד הזנים דזירה, ממפיס, מוצארט, קנברה ורודאו (קליפה אדומה), סיפרה וטייסון (לבנים), וסלטיא, שרלוט וניקולה (צהובים מובחרים).
6 טיפים לבחירה נכונה ואחסון בטוח
1. העדיפו גודל אחיד וקליפה חלקה – כתמים ירוקים עלולים להעיד על חומרים מרירים.
2. למדורה? לכו על זנים ייעודיים לאפייה – הם יוצאים רכים וטעימים במיוחד.
3. לא על אש גלויה – הניחו את תפוחי האדמה על גחלים שקטות כדי שיתבשלו היטב.
4. אחסון נכון – במקום קריר וחשוך, רצוי קרטון ולא שקית פלסטיק.
5. אל תשטפו לפני האחסון – מים מיותרים עלולים לגרום לריקבון מוקדם.
6. הכנה נכונה = טעם מנצח – תפוח אדמה קלוי היטב, עם קליפה צרובה וטעם טבעי, יכול להיות שיא הערב.
הפרה צו אלוף, סירבה להזדהות – ותגורש מישראל: תיירת בריטית נעצרה
