זכות השימוע בהליך הפלילי

קרדיט תמונה: FREEPIK

זכות השימוע בהליך הפלילי מעוגנת בסעיף 60א לחוק סדר הדין הפלילי. זכות השימוע, הוכרה בפסיקה כבעלת מעמד חוקתי, המגלמת את זכותו של החשוד להליך הוגן. הלכה למעשה, זכות השימוע מאפשרת לחשוד בעבירה מסוג פשע לפנות לתביעה או לפרקליטות בבקשה שלא להגיש נגדו כתב אישום ובכך להימנע מהעמדתו לדין פלילי, על כל המשתמע מכך. בכתבה הבאה, בעלים של משרד עורכי דין פלילי בחיפה מסביר אודות הליכי שימוע במשפט הפלילי.

באילו עבירות ובאילו מקרים ישנה זכות לשימוע?

הליך שימוע לפני הגשת כתב אישום חל בעבירות מסוג פשע (עבירות שהעונש הקבוע בצדן הנו מעל שלוש שנות מאסר) וכאשר במועד הגשת כתב האישום החשוד אינו נתון במעצר. כאן המקום לציין, כי בהתאם לחוק בעבירות אלימות במשפחה אין חובת יידוע ומכאן שבגין עבירות אלה לא מתקיים הליך שימוע.

מי מיידע את החשוד בדבר זכות השימוע?

עם סיום החקירה, על היחידה החוקרת להעביר את חומרי הראיות לתביעה או לפרקליטות. בשלב זה, התביעה שולחת לחשוד מכתב יידוע ראשון, בו מצוין כי החשוד רשאי לפנות בתוך שלושים ימים לתביעה בבקשה להימנע מהגשת כתב אישום בעניינו. חשוד לציין כי כבר בשלב זה, יש לפנות לעורך דין פלילי על מנת לגבש אסטרטגיה משפטית מתאימה. לאחר קריאת חומרי החקירה על ידי התובע, ואם הלה סבור כי בכוונתו להגיש כתב אישום נגד החשוד, אזי ישלח לחשוד מכתב יידוע נוסף, המכונה מכתב יידוע שני או כתב חשדות.

באנר אסותא עבה

האם מקבלים את חומרי החקירה במהלך השימוע?

עם קבלת מכתב היידוע השני, החשוד רשאי לקבל את עיקרי חומרי החקירה שנאספו בתיק.

האם השימוע נערך בעל פה או בכתב?

השימוע נערך בכתב, אולם במקרים מסוימים ניתן יהיה להגיש בקשה לקיים את השימוע בעל פה. בדרך כלל, בתיקים מורכבים הצדדים יפגשו וידונו על התיק. בנסיבות מסוימות, ניתן להשיג את המטרה ולשכנע את התביעה מהגשת כתב אישום אולם במקרים אחרים ניתן יהיה לשכנע את התביעה לייחס לחשוד סעיפים אחרים, שחומרתם פחותה.

האם כדאי לממש את זכות השימוע?

חד משמעית כן. חשוד שמוותר על זכות השימוע מפספס הלכה למעשה הזדמנות פז אשר מוקנית לו על פי חוק ולמעשה, מסתכן בהעמדתו לדין פלילי על כל המשתמע מכך, לרבות הסיכון שבסופו של יום יגזר עליו עונש של מאסר בפועל.

האם מומלץ לפנות לעורך דין לצורך ייצוג בשימוע?

מכיוון שבמסגרת הליך השימוע יש להעלות טענות משפטיות, הרי שמומלץ מאוד לשכור את שירותיו של עורך דין הבקיא ברזי המשפט הפלילי אשר ייצג אותך נאמנה בהליך זה. זכור! הליכי שימוע נוגעים לעבירות חמורות ולכן, מומלץ להשקיע את מירב המשאבים ולשכור את שירותיו של עורך דין פלילי מנוסה אשר ידע מהם דרכי פעולתה של התביעה ושיקוליה בהעמדתך לדין פלילי.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

אהבתם את הכתבה? שתפו...

מה חדש?

דילוג לתוכן