גישור הוא הליך מקצועי ליישוב סכסוכים, והליך זה מוסדר בסעיף 79ג לחוק בתי המשפט (נוסח משולב), התשמ"ד-1984 ובתקנות בתי המשפט (פישור), התשל"ג-1993. בתהליך הגישור הצדדים מקיימים הידברות בסיוע המגשר, וכיום הגישה הרווחת בבתי המשפט היא להציע לבעלי הדין לפנות לגישור על מנת לנסות ליישב את הסכסוך לפני תחילת הדיונים בערכאות השיפוטיות.
מה תפקידו של המגשר?
תפקידו של המגשר, בהתאם להוראות החוק, הוא לסייע לצדדים שנקלעו לסכסוך (בעלי הדין) ליישב את המחלוקות ביניהם בדרך של הידברות והגעה להסכמות, מחוץ לכותלי בית המשפט. בהליך הגישור מנהלים משא ומתן חופשי בין הצדדים והמגשר מסייע לבעלי הדין לנהל את הקונפליקט וברשותו כלי גישור המסייעים לבעלי הדין להגיע להסדר הוגן, כאשר למגשר אין סמכות להכריע במחלוקת בין הצדדים.
חשוב לציין כי יש למגשר כלים מקצועיים לניהול משא ומתן בין בעלי הדין, הוא מיומן בניהול קונפליקטים ובמקרים רבים ניתן ליישב סכסוכים ללא צורך בדיונים ממושכים בערכאות השיפוטיות. לתהליך הגישור יש יתרונות רבים ובהם:
- אפשרות ליישב סכסוכים בתחומים רבים בתוך זמן קצר יחסית.
- עלות הגישור זולה משמעותית מעלות ניהול ההליך המשפטי בערכאות השיפוטיות.
- הקלה על העומס הרב בבתי המשפט.
- אפשרות להגיע להסכם המשקף את האינטרסים של שני הצדדים הנמצאים בסכסוך או מחלוקת.
- פתרונות יצירתיים ליישוב סכסוכים בין בעלי דין.
- הליך הגישור יעיל מאוד גם בתהליכי גירושין ויכול למנוע מחלוקות קשות ולהקל על סבלם של הילדים.
תחום מבטיח עם פרנסה וסיפוק
בשנים האחרונות תחום הגישור הולך וצובר תאוצה, וכיום הגישה הרווחת היא להפנות את בעלי הדין להליך גישור כדי להגיע להסכמות מחוץ לכותלי בתי המשפט. בתחום הגישור יש פרנסה בשפע והתפקיד של המגשר מבטיח סיפוק רב ומקצוע עם תחושת שליחות.
כדאי לדעת כי מגשר מתחיל יכול להרוויח שכר ממוצע בטווח שבין 7,000 ש"ח – 8,500 ₪, ומגשר בעל ניסיון מעל חמש שנים יכול להרוויח שכר ממוצע בין 8,500 ₪ – 10,000 ₪. יחד עם זאת, חשוב לציין כי מגשר בשוק הפרטי רשאי לקבוע את שכר הטרחה שלו לעומת מגשר מטעם בתי המשפט הכפוף לתקנות בתי המשפט הקובעות את שכר הטרחה לשעת מגשר, כ-800 ₪.
למי מתאים להיות מגשר?
תחום הגישור יכול להתאים לבעלי מקצוע מתחומי עיסוק מגוונים כגון: עורכי דין, רואי חשבון, אנשי עסקים, מנהלים, אנשי חינוך והוראה, מטפלים, מנהלי משאבי אנוש, יזמים ועוד. למעשה, קורס גישור מתאים לכל אדם המעוניין לעסוק בגישור כמקצוע לחיים ולמועמדים מתאימים המחפשים הכנסה נוספת ומעוניינים לפתח קריירה שנייה. חשוב לדעת כי הקורס מעניק כלים ויכולות להתמודדות עם קונפליקטים, לניהול מחלוקות וליישוב סכסוכים בדרך של משא ומתן באווירה נעימה וסובלנית.
איך אפשר להשתלב בתחום?
כדי להשתלב בתחום הגישור יש ללמוד קורס מקצועי להכשרת מגשרים. הקורס נמשך 10 מפגשים בלבד, כל מפגש אורך כ-4.5 שעות, במתכונת של מפגש בשבוע. משך הקורס הוא 60 שעות אקדמיות, ויש חובת השתתפות בלפחות 85% מהמפגשים.
במהלך הקורס רוכשים ידע תיאורטי וכלים פרקטיים בתחום הגישור, הקורס נועד לפתח יכולות ומיומנויות עם הליכי הגישור, כלי הגישור וניהול משא ומתן. הקורס מעניק את כל הידע והכלים הדרושים לניהול מחלוקות בתחומים שונים, כולל סכסוכי משפחה, סכסוכים בין בעלי עסקים, סכסוכים בין יורשים וכדומה. בנוסף לזאת, הקורס מפתח יכולות תקשורת ומיומנויות ליישוב סכסוכים באמצעות הסדר המשקף את האינטרסים של בעלי הדין הנתונים למחלוקת, כמובן מחוץ לכותלי בית המשפט, ובהליך מהיר ורגיש יותר.