ניתן לומר שבאופן כללי הנדסת ביו רפואה הוא תחום שמשלב בין עולם ההנדסה לבין עולם הרפואה, אך בפועל – מדובר בהרבה יותר מזה. כשאנחנו נכנסים למחלקות שונות בבתי חולים, בקופות החולים שליד הבית או במוסדות רפואיים אחרים, אנחנו ניפגש תמיד עם מכשור רפואי ייעודי כלשהו. מכשירים אלו כמו עוד טכנולוגיות חדשניות רבות, הן פרי עבודתם של מהנדסים ומהנדסות ביו-רפואיים. הנה כל מה שתצטרכו לדעת על התחום ששינה, משנה ועוד ישנה את עולם הרפואה בפרט ואת החיים על הכדור בכלל.
מהי הנדסת ביו רפואה?
אחד מהתחומים הכי מבוקשים ומרתקים בשנים האחרונות הוא ללא ספק תחום לימודי תואר הנדסת ביו רפואה, שיכולה להיקרא גם הנדסה ביו-רפואית או הנדסה רפואית בקיצור. מדובר בתואר רב-תחומי, שכולל לימוד של כל החידושים הטכנולוגיים העדכניים ביותר, לימודי רפואה, מדעים, ביולוגיה, אלקטרוניקה וכמובן הנדסה. למעשה, בוגרי התחום או מהנדסים ביו רפואיים, עוסקים בפיתוח, ייצור ותחזוקה של מכשור רפואי שמתחדש כל הזמן ומאפשר לבצע בדיקות וטיפולים לבעיות רפואיות מגוונות.
ההתפתחות של הטכנולוגיה בשנים האחרונות, יצרה מהפכה של ממש בעולם הרפואה ובתחומים רבים הקשורים אליו. זוהי אחת הסיבות המרכזיות שתחום הביו רפואה הפך לפופולארי ובוגריו הפכו למבוקשים כל כך בתעשיות שונות בשוק. תכניות הלימודי במוסדות השונים מכשירות את הסטודנטים לעסוק במחקר במכונים גדולים, בייצור, להשתלב בחברות ביו-טק, במרפאות פרטיות ובעוד תתי-תחומים רבים נוספים.
מהם החידושים האחרונים בהנדסת ביו רפואה?
ישנם חידושים שלאורך השנים שינו את פני עולם הרפואה מהקצה אל הקצה. למשל, בין ההמצאות המפורסמות ופורצות הדרך בתחום בעבר ניתן למצוא מכשור רפואי חשוב כמו קוצבי לב, שימוש בסיבים אופטיים לאבחונים שונים, שתלים אורתופדיים, מכשירי דימות שונים כמו אולטרה-סאונד, רנטגן, ועוד דוגמאות רבות.
בשנים האחרונות עולם ההנדסה הביו-רפואית מתעסק בחידושים שגם היום ממשיכים לשנות את פני הרפואה המודרנית. שיטות המבוססות על בינה מלאכותית, עריכה גנטית, תחום ה-AI, הדפסות תלת-מימד של איברים או חלקי מפרקים שונים או הנדסת רקמות ליצירת רקמות תאים – הם רק חלק מהכיוונים שאליהם התחום מתפתח והפוטנציאל לשאוף קדימה בתחום כמו זה שיכול להציל חיי אדם רבים, קיים תמיד.
כיצד טכנולוגיות שונות עשויות להשפיע על שיטות הטיפול?
כשחושבים על זה לעומק, מדובר בתחום שיכול להמשיך להתפתח ולייצר חידושים וטכנולוגיות מצילות חיים באופן רציף ומתמיד. היכולת למשל להדפסת תלת-מימד של איברים אנושיים או מה שנקרא רפואה מותאמת אישית, היא מהפכנית ונשמעת כמו משהו שרק יכולנו לחלום עליו בעבר או לראות בסרטי קולנוע עתידניים.
אבל אותה מציאות כבר ממש כאן, היא מונחת על שולחן המנתחים של המהנדסים הביו רפואיים ומחכה להמצאה החדשה שתוכל לאבחן מחלה בזמן, להשתיל איבר בצורה רובוטית ומדויקת או לערוך טיפול כזה או אחר בצורה אוטומטית. תוסיפו לכך את המידענות הקיימת היום בהבנת נתונים רפואיים וסקירה של מחקרים גנטיים וקיבלתם תחום בו האפשרויות הן בלתי נגמרות, רק תתנו לדמיון לסחוף אתכם.
מהם תנאי הקבלה וכמה מן נמשכים לימודי הנדסת ביו רפואה?
לימודי הנדסת ביו רפואה נמשכים 4 שנים ברוב מוסדות הלימוד האקדמאיים. המטרה של תכניות הלימוד המשתנות בין המוסדות השונים, היא להכשיר את הבוגרים בתחומים שונים טכנולוגיה, רפואה והנדסה. בין נושאי הלימוד השונים והקורסים העיקריים בתואר ניתן למשל למצוא:
- מתמטיקה
- פיזיקה
- מכניקה
- ביולוגיה
- אנטומיה
- אלקטרוניקה
- כימיה
- מבוא להנדסת חשמל
- יישומי מחשב
- דימות רפואית
- ביוכימיה
- גנטיקה
- ביו חומרים
ועוד.
הלימודים עצמם כוללים בנוסף גם דגש על התנסות מעשית, תוך שימוש בלים התיאורטיים שנלמדו במהלך התואר. לרוב, הסטודנטים יבלו לא מעט גם במעבדות ובמתקנים המאפשרים מחקר ולימוד של התחום.
תנאי הקבלה ברוב האוניברסיטאות והמכללות הפרטיות דורשות מספר דברים כתנאי קבלה ללימוד התואר, ביניהם:
- בגרות מלאה – הכוללת ציון של 85 ומעלה בבגרות במתמטיקה ברמת 4 יחידות או ציון 75 ומעלה ברמת 5 יחידות לימוד. בנוסף, ציון מינימלי של 70 בבגרות באנגלית ברמת 4 יחידות לכל הפחות.
- מבחן פסיכומטרי – עם ציון ממוצע של 600 לכל הפחות.
- במידה וקיימת תעודת הנדסאי, עליה להיות עם ציון ממוצע של 85 לפחות.